Το ΣΤ1 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου σας καλωσορίζει στη σελίδα του!!!!!!



Το "μικρό" blog που.... ΔΕΝ βιάζεται να μεγαλώσει!!!!!

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τσιγγάνοι


Ένας λαός χωρίς γραπτή γλώσσα ,
ένας αρχαίος νομαδικός λαός
που στο πείσμα των αιώνων
διατηρεί την παράδοση
της περιπλάνησης.



     

Πιθανότατα η πρώτη ιστορική αναφορά για τους Ρόμ (Τσιγγάνους) γίνεται από τον Ηρόδοτο που αναφέρει τον λαό των "Σιγύνων". Πριν ακόμη από την άλωση της Κωνσταντινούπολης , πυκνές ομάδες της νομαδικής αυτής φυλής είχαν αρχίσει να περιτρέχουν τη Θράκη,τη Μακεδονία και στη συνέχεια τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Οι πρώτες ειδήσεις που αναφέρονται στη διασπορά τους στις Ευρωπαϊκές χώρες χρονολογούνται από το 1417 μ.χ. όταν πολυάριθμες ομάδες των Ρόμ εμφανίσθηκαν στη Γερμανία . Οι τότε χρονογράφοι τους περιγράφουν με το όνομα "Τσιάνοι" και υπογραμμίζουν το σκοτεινό δέρμα και τη μαύρη τρίχα τους.
Ζούσαν σε σκηνές και περνούσαν μια πολύ σκληρή ζωή. Δεν είχαν -κατά τους χρονογράφους-πατρίδα ούτε θρησκεία , αλλά βεβαίωναν ότι ήταν χριστιανοί. Είχαν αρχηγούς που ήταν έφιπποι και καλοντυμένοι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους , που στην πλειοψηφία τους βάδιζαν σαν μπουλούκι και κυρίως ξυπόλυτοι. Από το 1417 μέχρι το 1430 εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Γερμανία αλλά και στις Ευρωπαϊκές χώρες. Εμφανίζονται στην Ευρώπη χρονολογικά ως εξής:
1418 : Ελβετία
1422 : Ιταλία
1427 :Γαλλία
1433 : Δανία
1445 : Ισπανία - Εκεί υπήρχαν ήδη συγγενικά φύλλα.
1500 : Αγγλία
  Υπάρχουν περισσότεροι από δώδεκα εκατομμύρια Ρομ που βρίσκονται σε πολλές χώρες ,σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βρεθεί ένας ακριβής αριθμός δεδομένου ότι οι Ρομ δεν καταγράφονται στις περισσότερες επίσημες απογραφές.
  Πολλοί τσιγγάνοι δεν αναγνωρίζουν την αληθινή εθνική προέλευσή τους για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.
  Οι Ρομ είναι μια ευδιάκριτη εθνική μειονότητα, που διακρίνεται τουλάχιστον από το DNA.
     Στο σχετικό σημείωμά του στην Εγκυκλοπαίδεια "ΗΛΙΟΣ" ο καθηγητής Ι.Γ.Κούμαρης λεει (σε ελεύθερη απόδοση)  : "...εμφανίζουν τον σωματικό τύπο των Ινδιδών. Μεταξύ τους το Ινδικό στοιχείο αποτελεί την βάση....Οι παλαιότερες δοξασίες για τις σχέσεις τους με τούς Εβραίους ή τους Αιγυπτίους δεν βρήκαν υποστήριξη."
Κανένας δεν ξέρει γιατί οι πρώτοι Ρομ άρχισαν τη μεγάλη περιπλάνησή τους από την Ινδία προς την Ευρώπη και στις άλλες ηπείρους. Σήμερα οι Ρομ  έχουν διασκορπιστεί παγκοσμίως, παρά τις διώξεις και τους κατατρεγμούς δια μέσου των αιώνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου